Σταυρός του Νότου

Ο Σταυρός του Νότου αποτελεί πολιτιστικό χώρο, όπου διεξάγονται συναυλίες. Βρίσκεται στο Νέο Κόσμο και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1995. Από την αρχή κατόρθωσε να εντυπωσιάσει τις ροκ ψυχές του αθηναϊκού κοινού και να προσελκύσει πλήθος θαμώνων.

Το όνομά του προήλθε από το ομώνυμο ποίημα του Νίκου Καββαδία σε μία προσπάθεια να προσδιοριστεί το ύφος, αλλά και η ατμόσφαιρα του μαγαζιού. Ήδη ένα χρόνο μετά την έναρξη των μουσικών παραστάσεων ο Σταυρός του Νότου κατέλαβε ιδιαίτερη θέση στις καρδιές όσων αγαπούν το ροκ στοιχείο και άρχισε να εξελίσσεται ραγδαία.

Την περίοδο του 1996-1997 φιλοξένησε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, με πρωτοπόρους τον Πάνο και Χάρη Κατσιμίχα. Στη συνέχεια, πέρασαν από την σκηνή συγκροτήματα από διάφορα μουσικά είδη, τόσο ελληνικά, αλλά και ξένα. Σημαντικοί καλλιτέχνες που άφησαν το στίγμα τους στην αθηναϊκή σκηνή είναι ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Λάκης Παπαδόπουλος, η Αρλέτα, ο Μίλτος Πασχαλίδης, οι Πυξ Λαξ, καθώς και πολλά άλλα ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας.

Πλέον ο Σταυρός του Νότου απαρτίζεται από τρεις σκηνές.

Η πρώτη και παλαιότερη ονομάζεται κεντρική σκηνή. Ακολούθησε το club του Σταυρού του Νότου, το οποίο καθιερώθηκε το 1999 και έδωσε την σκυτάλη σε μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα της ροκ, αλλά και έντεχνης μουσικής. Ανάμεσά τους ο Γιάννης Ζουγανέλης, τα Υπόγεια Ρεύματα, τα Κίτρινα Ποδήλατα, ο Χρήστος Θηβαίος και ο Φοίβος Δεληβοριας.

Η τρίτη σκηνή, ευρύτερα γνωστή με το όνομα «Σταυρός του Νότου Plus» εγκαινιάστηκε μόλις δυο μήνες πριν το 2000 και βασικός της σκοπός ήταν να ικανοποιήσει τους λάτρεις του έντεχνου.

Για το λόγο αυτό, σημείωσε τεράστια ποσοστά επιτυχίας φιλοξενώντας νέους κυρίως καλλιτέχνες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Νατάσσα Μποφίλιου, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ο Πάνος Μουζουράκης, ο Μύρωνας Στρατής και δεκάδες ακόμη αντιπρόσωποι αυτού του είδους μουσικής.

Τρεις μουσικές σκηνές λοιπόν που μέχρι και σήμερα χαρίζουν στιγμές ατελείωτης διασκέδασης, νοσταλγίας, ΜΟΥΣΙΚΗΣ…

σταυρος

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s